Wat moet u niet vergeten als u naar Oostenrijk rijdt

Wat moet u niet vergeten als u naar Oostenrijk rijdt

Of u nu gaat skiën in de Alpen, een lang weekend in Wenen doorbrengt of op vakantie gaat naar Kroatië, deze tips om met de auto door Oostenrijk te reizen komen zeker van pas. Onze zuiderburen staat bekend om hun strenge naleving van de regels op de weg en buitenlanders worden daarbij zeker niet ontzien. Om onnodige kosten te voorkomen, is het belangrijk de milieusticker, het reflecterende hesje, de tolsticker en de nodige documentatie niet te vergeten.

Milieusticker Pickerl

Wat is het en waar dient de sticker voor?

De milieusticker geeft het niveau van luchtvervuiling aan dat wordt veroorzaakt door voertuigen. In Oostenrijk worden 6 vervuilingsniveaus onderscheiden, die worden aangeduid met stickers in verschillende kleuren. Op dit moment geldt deze verplichting alleen voor categorie-N vrachtwagens. Hieronder vallen ook lichte categorie N1-vrachtwagens, zoals bijna alle bestelwagens. Bij niet naleven kan een flinke boete van tot meer dan 2000 euro worden opgelegd. 

Waar heb ik de sticker nodig?

De verplichting om de milieusticker op de voorruit van uw auto te bevestigen geldt voor Wenen, Tirol, Stiermarken en bepaalde gedeelten van de snelweg. Het aantal milieuzones in Oostenrijk neemt echter elk jaar toe.

 

Hoe verkrijg ik de sticker?

U kunt de sticker online bestellen en krijgt deze binnen 14 dagen gratis thuisbezorgd. U hebt de gegevens van het registratiebewijs van uw voertuig nodig bij het plaatsen van uw online bestelling.

Verplichte uitrusting

De Oostenrijkse politie zal wanneer u staande wordt gehouden voor een controle 100% zeker nagaan of u beschikt over een reflecterend hesje dat voldoet aan de EN 471-norm. Als u dit hesje niet hebt, krijgt u zeker een boete. Hoewel er wettelijk gezien slechts 1 hesje verplicht is voor de bestuurder, raden we aan voor alle inzittenden een hesje aan te schaffen. Iedereen die op de weg het voertuig verlaat (bijvoorbeeld omdat u autopech hebt), dient een dergelijk hesje te dragen.

Leg een EHBO-doos en gevarendriehoek voor in de auto in plaats van in de kofferbak.

Het gebruik van dashcams is verboden.

Een winteruitrusting is verplicht in de periode van 1 november tot 15 april en bestaat uit winterbanden of sneeuwkettingen.

Kinderen die jonger zijn dan 14 jaar of kleiner zijn dan 1,50 m moeten worden vervoerd in een autostoeltje.

 

Regels op de weg

Een tolsticker die is geplakt of de voorruit van uw auto is een voorwaarde om op de Oostenrijkse snelwegen te mogen rijden. U kunt een sticker voor 10 dagen, 2 maanden of 12 maanden aanschaffen. Deze kunnen worden gekocht bij benzinestations, wisselkantoren en filialen van Cash Point. Aarzel niet om er vooral in het zomerseizoen één te kopen om wachtrijen te vermijden.

 

Snelheidslimieten:

- maximumsnelheid op snelwegen - 130 km / u.

- maximumsnelheid op hoofdwegen - 100 km / u.

- maximumsnelheid in de bebouwde kom - 50 km / u.

U bent alleen verplicht uw koplampen te ontsteken bij slecht zicht, net als in Duitsland.

 

Alcohol

Ervaren bestuurders die langer dan 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs, mogen tot 0.5 promille alcohol in hun bloed hebben. Deze regel is niet van toepassing op beginnende bestuurders en beroepsmatige chauffeurs.

 

Een auto huren

Als u in een huurauto rijdt, moet u hiervan een schriftelijke bevestiging hebben, in het Engels of bij voorkeur in het Duits.

NAAR OOSTENRIJK REIZEN?

Koop een Pickerl voor Wenen, Stiermarken en andere steden. GRATIS levering.