Wat moet u niet vergeten als u naar Duitsland rijdt
Of u nu naar Duitsland op vakantie gaat, er gaat winkelen of op zakenreis gaat, het is de moeite waard u te verdiepen in de belangrijkste verplichtingen en regels de in het land gelden. U voorkomt zo dat u duizenden euro's boete moet betalen of zelfs enkele maanden rijontzegging krijgt. U moet vooral niet vergeten de milieusticker zichtbaar te gebruiken als u door steden rijdt, over de verplichte uitrusting te beschikken en u te houden aan de snelheidslimieten.
Milieusticker Umweltplakette
Wat is het en waar dient de sticker voor?
De milieusticker (sticker of vignet) geeft het niveau van luchtvervuiling aan dat wordt veroorzaakt door een personenauto of een vrachtwagen met de kleuren groen, geel of rood. Alleen auto's met een laag luchtvervuilingsniveau mogen de zogenaamde milieuzones ('Umweltzone') in stadscentra binnenrijden. Op dit moment krijgen alleen eigenaren van de nieuwste auto's de groene sticker, die staat voor het laagste niveau. U kunt hier zien welke soort sticker u zult krijgen. Het niet naleven van de regels kan leiden tot een boete van 80 euro.
Waar heb ik de sticker nodig?
Als u de grotere steden in Duitsland bezoekt, ontkomt u niet aan de aanschaf van een milieuvignet. Er zijn al milieuzones geïntroduceerd in onder meer Berlijn, München, Dortmund en Frankfurt, een lijst die elk jaar wordt uitgebreid.
Hoe verkrijg ik de sticker?
U kunt de sticker online bestellen en krijgt deze binnen 7 dagen gratis thuisbezorgd. U hebt de gegevens van het registratiebewijs van uw voertuig nodig bij het plaatsen van uw online bestelling.






Verplichte uitrusting
Minimaal 1 reflecterend hesje, een gevarendriehoek en een EHBO-doos zijn, net als in ons land, verplicht in Duitsland. Als u hier niet over beschikt, krijgt u een boete van 15 euro. Als u in de winter reist, bent u bij bepaalde wegcondities verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken.
Regels op de weg
Hoewel er geen algemene snelheidslimiet geldt op de snelwegen in Duitsland, is de geldende aanbevolen snelheid 130 km / u. U moet zich vanzelfsprekend houden aan de snelheidslimieten die gelden voor specifieke gedeelten van de snelweg. Houd u bij het rijden in de bebouwde kom aan de maximumsnelheid van 50 km / u.
U hoeft op de Duitse snelwegen nog geen tol te betalen. Dit zal in 2019 veranderen.
Het is niet verplicht om overdag uw koplampen te ontsteken.
Puntensysteem
Buitenlandse bestuurders krijgen bovendien 1 tot 4 strafpunten bij het overtreden van deze regels. Als een bestuurder 8 strafpunten heeft, krijgt deze een rijontzegging in Duitsland voor een periode tot wel 6 maanden.
Alcohol
Duitsers zijn toleranter als het gaat om alcohol achter het stuur. U mag nog een auto besturen met een alcoholpromillage tot 0.5. Dit geldt echter niet voor bestuurders die jonger zijn dan 21, bus- en vrachtwagenchauffeurs en bestuurders die korter dan 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.
Het gebruik van mobiele telefoons en andere overtredingen
U betaalt een boete van 60 euro als u wordt betrapt op telefoneren tijdens het rijden. Er geldt bovendien een strengere regel met betrekking tot stoppen op de snelweg: een ongeoorloofde stop wordt bestraft met een boete van 30 euro. Het is dus verstandig door te rijden tot u bij een benzinestation bent.