Ecologische zones in Frankrijk

Hoewel de ecologische zones in Frankrijk pas in 2016 geïntroduceerd zijn, heeft Frankrijk deze milieubeschermingsmaatregel alsnog eerder ingevoerd dan de meeste Europese landen. De Franse ecologische zones hebben daarnaast verschillende bijzonderheden die we niet kennen van landen als Duitsland en Oostenrijk.

 

Wij vragen u de onderstaande tekst aandachtig door te lezen over de Franse "Crit'Air":

Markering van de ecologische zones in Frankrijk

Ecologische zones in Frankrijk worden "Zones à Circulation Restreinte" genoemd, afgekort ZCR. De milieusticker wordt "Crit'Air" genoemd – u kunt deze inscriptie vinden aan de bovenkant van alle milieustickers.

Ecologische zones konden ingevoerd worden dankzij een besluit dat genomen is in juni 2016. Ecologische zones in Frankrijk vallen, net zoals in andere landen, volledig onder de jurisdictie van de stad waarin ze geïntroduceerd zijn. Elke stad bepaald of haar bestuurders wel of niet de juiste milieusticker moeten hebben om de stad en haar omgeving binnen te gaan en welk minimum type sticker nodig is om dit te mogen. Nadat Parijs de ecologische zones in juli 2016 heeft ingevoerd, is de verwachting groot dat het aantal steden dat u niet zal kunnen bezoeken zonder milieusticker op de voorruit van uw auto zal stijgen.

De ecologische zones in Frankrijk zijn aangegeven op verkeersborden. Het zal u dus niet gebeuren om per ongeluk in ecologische zones te rijden en zo een hoge boete te ontvangen, wat in Oostenrijk wel het geval kan zijn, aangezien daar het begin van ecologische zones niet gemarkeerd is.

Verkeersborden markeren het begin en het einde van een ecologische zone in Frankrijk:

De ecologische zones in Frankrijk zijn van toepassing op

Ecologische zones in Frankrijk hebben verschillende bijzonderheden, waarvan u mogelijk niet op de hoogte bent als u kijkt naar Duitsland en Oostenrijk, zelfs als u deze landen geregeld bezoekt. Het eerste waar u rekening mee moet houden is de geldigheid van de Franse ecologische zones. Meteen nadat de zones geïntroduceerd waren, golden deze alleen voor de Franse bestuurders (d.w.z. alle auto’s met een Frans nummerbord). De ecologische zones zijn voor buitenlandse bestuurders geldig vanaf 01-02-2017. Dit betekent dat u vanaf deze datum een milieusticker nodig heeft, wanneer u Parijs en andere Franse steden bezoekt.

Groene zones Frankrijk - Kaart

Routebeschrijving

opties weergeven Verberg de opties

De milieustickers zijn alleen op bepaalde tijden vereist

Iets anders om rekening mee te houden is dat de ecologische zones in Frankrijk een tijdslimiet hebben. Het verkeersbord kan, naast het markeren van het begin van de ecologische zone, meer informatie bevatten over de geldigheid van de ecologische zone, bijvoorbeeld ‘van 08:00 tot 20:00’. Dat betekent dat op deze specifieke tijden de auto een milieusticker moet hebben om in deze zone te mogen rijden. Buiten deze tijdsperiode is het echter mogelijk zonder milieusticker door deze ecologische zones te rijden!

Deze tijdslimieten zijn kenmerkend voor Frankrijk. Een vergelijkbare situatie bestaat in Parijs sinds 2015; bussen en vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton en een fabricagedatum ouder dan 1 oktober 2001 zijn verboden de stad binnen te gaan tussen 08:00 en 20:00. De milieusticker is dus een andere manier om de verkeersopstopping te verminderen in steden.

Net zoals de introductie van de ecologische zones volledig valt onder de jurisdictie van de betreffende stad, is het de Franse stad zelf die de tijdslimiet van de zone bepaalt.

Hoge boetes

Wanneer u in een ecologische zone rijdt zonder milieusticker riskeert u een hoge boete. Ongeacht of u voor het eerst Frankrijk bezoekt, of dit al vaker gedaan hebt, bevelen wij u van harte aan de juiste milieusticker te kopen. Dankzij de onbeperkte geldigheid van de sticker zal deze u eeuwig van dienst zijn.

Na de introductie van de ecologische zones in Parijs is er een overgangsperiode ingevoerd. In eerste instantie herinnerde de politie de bestuurders alleen aan de verplichting om een milieusticker te hebben. Inmiddels kan het echter een flinke duit kosten om in een ecologische zone zonder milieusticker te rijden. In oktober 2016 was dit nog een boete van €35, maar sinds januari 2017 is deze gestegen tot €68. Sancties die genomen worden voor bestuurders die deze wetten negeren zullen steeds strenger worden.

U kunt meer lezen over deze types milieustickers in de sectie Milieusticker Frankrijk.

Gaat u per voertuig op reis naar Frankrijk?

Koop een Crit'Air voor Parijs, Grenoble en andere steden. GRATIS levering.