Blauw milieuvignet in Duitsland

Blauw milieuvignet in Duitsland

Het blauwe vignet heeft als doel de concentratie van stikstofoxiden (NOx) te verminderen en de luchtkwaliteit in steden te verbeteren door voor dieselauto's de toegang te beperken.

De deadline voor de introductie van het blauwe milieuvignet is nog niet vastgesteld en bevindt zich nog in de onderhandelingsfase.

Wie krijgt het blauwe vignet?

Benzinevoertuigen die momenteel in aanmerking komen voor het groene vignet zouden ook recht moeten hebben op het blauwe vignet. Het probleem kan zich voordoen bij dieselauto's, waarvoor strengere regels gelden. Er wordt van uitgegaan dat alleen dieselauto's, waarvan het niveau van luchtverontreiniging minimaal aan de Euro 6-emissienorm voldoet, de sticker zullen krijgen. Dit zou dus betekenen dat nieuwere dieselauto's met een productiedatum vanaf september 2015 in aanmerking komen.

 

Blauwe lage-emissiezones

Alhoewel de zones nog niet zijn vastgesteld, gaan de debatten hierover in Duitsland gewoon verder en waarschijnlijk zullen de zones in de toekomst worden gerealiseerd (doorgaans wordt ergens in de loop van 2019 of 2020 aangenomen).

Het zou betrekking hebben tot de steden en gemeenten met regelmatig hoge overschrijdingen van de limieten voor stikstofoxiden. Deze lage-emissiezones kunnen zowel permanent als tijdelijk gelden, bijvoorbeeld in het geval van extreem hoge concentraties verontreinigingen of tussen bepaalde tijdstippen.

Aangezien dergelijke voorwaarden het vervoer voor veel Duitse burgers die dieselvoertuigen bezitten lastiger maakt, wordt verwacht dat de voorwaarden verder worden aangepast. Hiervan zullen wij u op de hoogte houden.

Vergeet het verplichte groene vignet niet

U bent echter nu al verplicht om het milieuvignet, de zogenaamde Umweltplakette, op de voorruit van uw auto aan te brengen. De overgrote meerderheid van steden, waaronder Berlijn, Frankfurt, Keulen en München, staat alleen toegang toe tot voertuigen met het groene milieuvignet. Die verplichting geldt voor zowel Duitse als buitenlandse auto's en in het geval van een overtreding kunt u een boete krijgen van tot wel 80 euro.

Als u het milieuvignet voor Duitsland koopt, wordt het gratis opgestuurd.

Routebeschrijving

opties weergeven Verberg de opties

NAAR DUITSLAND REIZEN MET DE AUTO?

Krijg de eco-sticker met gratis verzenden.