Pickerl – Milieusticker Oostenrijk
De boete en waar u de milieusticker voor Oostenrijk moet plaatsen
Voor het niet nakomen van het aanbrengen van de milieusticker, gelden zware boetes, tot maximaal €2.180,-. Houdt u er rekening mee dat om door de Oostenrijkse zones met lage emissie te mogen rijden, de Duitse milieustickers niet gebruikt kunnen worden. Plak de sticker op de binnenzijde van uw vooruit, in ofwel de rechter onder- of bovenhoek.
De geldigheid van de milieusticker
Aangezien u de sticker kunt verkrijgen op basis van het deel II van uw kentekenbewijs, en het niet gekoppeld is aan het frame- of chassisnummer van het voertuig waarvoor deze is uitgegeven, is de geldigheid onbeperkt.
Wat is een milieusticker
Zones met lage emissies zijn ook in het naburige Oostenrijk ingevoerd, waar ze in verschillende gebieden van kracht zijn. We vertellen u op deze pagina waar deze zones zich bevinden, en welke voertuigen een milieusticker nodig hebben, ook wel bekend als een Umwelt-Pickerl, hoeveel deze kost, wat een boete u kan kosten en nog meer informatie.






Pickerl Oostenrijk - Types
Welke voertuigen hebben een sticker nodig?
Oostenrijk classificeert voertuigen in verschillende categorieën, waarvan er slechts enkele een milieusticker nodig hebben. Momenteel geldt de verplichting niet voor de overige voertuigen. Laten we eerst eens kijken naar de lijst van voertuigen die belangrijk voor ons zijn.
- Categorie L – motorvoertuigen met minder dan vier wielen
- Categorie M – motorvoertuigen met tenminste vier wielen en die gebruikt worden voor het vervoer van personen
- Categorie N – motorvoertuigen met tenminste vier wielen en die gebruikt worden voor het vervoer van goederen (bedrijfswagens)
- Categorie O – voertuigen met trailers
- Categorie T – landbouw of bosbouwtrekkers
De verplichting om een milieusticker op het raam te kleven geldt alleen voor voertuigen uit categorie N, inclusief de N1 categorie, welke lichte vrachtwagens omvat. Voertuigen uit andere categorieën hoeven momenteel nog geen sticker te voeren. De verplichting voor het voeren van het vignet is dus niet verplicht voor auto’s (M1), bussen (M2, M3), motorfietsen (L) of trekkers (T). Oldtimers met nummerplaten met de letter ‘V’ en een oldtimercertificaat zijn vrijgesteld voor toegang tot zones met lage emissie.
Wat voor een type sticker heb ik nodig?
Oostenrijk onderscheidt zes niveaus van luchtvervuiling. Dit betekent dat u voor uw voertuig één van de zes soorten milieustickers kunt krijgen, welke uw voertuig aan een bepaalde emissieklasse toewijzen.
Milieustickers worden aangevraagd op basis van de Europese emissiestandaard van de EEC/EC (ECE-wetgeving). Om een milieuvignet te verkrijgen, heeft u slechts het kentekenbewijs van uw auto (deel II) nodig, waarna u het vignet ontvangt dat voor uw voertuig van toepassing is. Om de milieusticker online te bestellen, die binnen 14 dagen per post binnenkomt, hoeft u ons alleen maar een kopie van het kentekenbewijs van uw voertuig te sturen, en wij zorgen voor de rest.
Hoe moet je een milieusticker krijgen?
De verplichting om een milieusticker te hebben geldt voor iedereen (ook voor buitenlandse voertuigen). Met deze website kun je gemakkelijk een milieusticker bestellen en deze zal je ontvangen met de post binnen maximaal 14 dagen. Er gelden geen extra verzendkosten.