Crit’Air – Milieusticker Frankrijk

Milieusticker Frankrijk - Crit'Air

Frankrijk heeft het voorbeeld van andere Europese landen gevolgd en milieustickers aangenomen voor wegvoertuigen. Een milieusticker Crit’Air is een plakaat/sticker die u op de ramen van uw auto kunt plakken, net zoals een vignette. U kunt de milieusticker online bestellen en, wanneer u deze ontvangen hebt, op uw auto plakken. Zo zal het duidelijk zijn tot welke categorie uw auto behoort. 

Waarvoor is de milieusticker?

De milieustickers zijn ontworpen om milieuvriendelijke voertuigen te onderscheiden van de voertuigen die de lucht vervuilen in steden en zo bijdragen aan de slechte levensomstandigheden daar. De milieusticker bepaalt daarom het niveau van luchtvervuiling die veroorzaakt wordt door uw voertuig, een categorisatie die bepaald wordt door de emissielevels, gebaseerd op het registratiecertificaat van uw voertuig (deel I of deel II), dat gescand wordt aan beide zijden. Deze documenten zijn daarom ook nodig, wanneer u uw milieusticker Crit’Air online besteld.

Elke milieusticker wordt uitgegeven voor een specifiek voertuig en is gelinkt aan het nummerbord. De geldigheid van de sticker is onbeperkt, u hoeft zich geen zorgen maken om de sticker te vervangen, tenzij u een nieuwe auto koopt. Het enige wat u hoeft te doen is de milieusticker bestellen en u kunt rijden door heel Frankrijk.

U kunt meer lezen over de verschillende types van de milieusticker in de sectie Type milieustickers.

Ecologische zones in Frankrijk vanaf 2016

Ecologische zones zijn geïntroduceerd in Frankrijk in 2016. Frankrijk liep twee jaar achter vergeleken andere landen; Oostenrijk, bijvoorbeeld, introduceerde de ecologische zones in Wenen en omgeving in 2014. Het project van de ecologische zones is nog steeds erg nieuw, geleidelijk aan raken steeds meer en meer landen erbij betrokken en de landen die dit al waren, Duitsland bijvoorbeeld, breiden de wettelijke ecologische zones uit naar een groeiend aantal steden.

De eerste stad die de milieusticker ging gebruiken in Frankrijk was Parijs, die de verplichting opgelegd kreeg om de milieusticker in gebruik te nemen in juli 2016. Naar verwachting zullen andere Franse steden, geleid door bijvoorbeeld Grenoble, snel volgen. U kunt meer lezen over de ecologische zones in Parijs in de Sectie Ecologische zones in Parijs.

Als we de ecologische zones van Frankrijk vergelijken met die van Duitsland of Oostenrijk, landen die we vaak gebruiken als vergelijkingsmateriaal, zijn er enkele verschillen. Om te beginnen is de verplichting om een milieusticker Crit’Air te gebruiken alleen geldig voor bestuurders uit Frankrijk, dat wil zeggen, auto’s met een Frans nummerbord. Buitenlandse voertuigen moeten de milieusticker pas gebruiken sinds 01-04-2017. U kunt meer informatie vinden over de Franse ecologische zones in de sectie Ecologische Zones in Frankrijk.

Zes types milieustickers

Deze sectie zal gaan over de verschillende types milieustickers die u kunt verwerven bij het aanvragen van de Franse Crit’Air. Daarnaast vertellen we u hoe u deze sticker kunt bestellen en waar u deze moet bevestigen.

Zes types milieustickers

Frankrijk heeft in totaal zes types milieustickers geïntroduceerd. In het eerste opzicht verschillen deze stickers voornamelijk van elkaar in hun kleur. Op deze manier plaatsen zij uw auto in een van de zes categorieën volgens het milieuvervuilingslevel van uw voertuig en vertellen u hoe lawaaiig en milieuvriendelijk uw auto is.

Types milieustickers Crit’Air in Frankrijk:

 
De sticker die de meest milieuvriendelijke voertuigen in Frankrijk aanduidt is groen. Alleen elektrische voertuigen kunnen deze milieusticker krijgen. De milieuonvriendelijkste auto’s zijn daarentegen gemarkeerd met een grijze sticker. Auto’s die voor 1997 gefabriceerd zijn en motorfietsen die voor 2000 gefabriceerd zijn ontvangen helemaal geen milieusticker. De andere kleuren van de Franse stickers zijn (beginnend bij de meest milieuontvriendelijke) bordeaux, oranje, geel en paars. U kunt al deze types milieustickers zien in onderstaand afbeelding.

Op de top van elke sticker staat het Franse woord Crit’Air, wat typisch is voor de ecologische zones en Frankrijk en wat u kunt vinden op de verkeerdborden die het begin en het eind van deze ecologische zones markeren. U kunt meer lezen over deze verkeersborden en ecologische zones in Frankrijk in de sectie Ecologische zones in Frankrijk.

De Franse milieusticker Crit’Air bestellen

U kunt de milieusticker voor Frankrijk makkelijk online bestellen en zo soepel het centrum van Parijs en andere steden binnenrijden. Het enige wat u nodig hebt is een registratiecertificaat van uw voertuig (deel I of deel II). U zal de Franse milieusticker via de post ontvangen binnen 7 dagen. Verzending is gratis.

U kunt de milieusticker voor Frankrijk net zo makkelijk bestellen als de milieusticker voor Duitsland of Oostenrijk. De milieusticker heeft altijd een onbeperkte geledigheid voor het nummerbord van het voertuig waarvoor u de sticker aangeschaft heeft en is geldig in heel Frankrijk.

Plaatsing van de milieusticker

De milieusticker voor Frankrijk moet geplakt worden op de voorruit van uw voertuig, of in de rechter bovenhoek of in de rechter onderhoek. U kunt de sticker bijvoorbeeld naast de vignette plakken.

Wanneer u de sticker op uw voorruit geplakt hebt, kunt u zonder zorgen de weg opgaan. De milieusticker maakt het u mogelijk de stad Parijs en andere ecologische zones in Parijs te binnen te rijden, afhankelijk van het type milieusticker dat uw voertuig draagt.

Gaat u per voertuig op reis naar Frankrijk?

Koop een Crit'Air voor Parijs, Grenoble en andere steden. Gratis levering binnen 14 dagen.